Matěj Krupčík

Nutriční kompas

Autor: Bas Kast

Hodnocení: 4/5

Jistou ironií, při čtení jakékoliv knihy týkající se výživy, vidím v tom, že se vždy jeví jako ta nejlepší a nejvhodnější ke „správnému“ zdravému stravování. Není tomu jinak ani u této. S odstupem musím ale říci, že je to určitě jedna z lepších, které jsem kdy četl. 

Trvalo mi roky než jsem si uvědomil, že nic jako správné stravování neexistuje. To co jednomu vyhovuje, pro druhého nemusí vůbec být.

Svět výživy s doporučeními ohledně zdravého stravování letí kupředu tak rychle, že téměř ani odborníci nestíhají toto tempo.

„Kniha vytváří celkovou představu o tom, co se v uplynulých desetiletích zjistilo o zdravé výživě v laboratořích, na klinikách a při experimentech. Obsahuje přehled potravin, kterých byste měli konzumovat více a jimž byste se měli naopak vyhýbat.“ 

Vybrané pasáže z knihy

Řídit se zaslepeně nějakými dietními zásadami vede většinou jen k nezdaru. Místo toho, abychom svému tělu křečovitě vnucovali dietu, měli bychom mu pozorněji naslouchat, cítit ho a experimentovat nezávisle na dogmatech a ideologiích s různými koncepcemi výživy, abychom zjistili, jak reaguje na určitou stravu. Tak se dá nejlépe zjistit, co – v rámci doporučeníhodného – je pro mě to správné. Skutečnost, že každý má své vlastní tělo, by měla naprosto logicky ozřejmit, že něco jako jediná ideální dieta vůbec nemůže existovat, ačkoliv nám to většina dietních guruů i „oficiálních“ institucí s oblibou vnucuje.

Nové poznatky poukazují na to, že každý z nás není schopen strávit stejné množství sacharidů. Pro určitou skupinu lidí, která se podle všeho prudce rozrůstá, představují sacharidy metabolický problém. Pro tuto skupinu je tudíž velmi vhodná potrava bohatá na tuky a současně se sníženým obsahem sacharidů.

Potraviny, které tlumí zánětlivé procesy, nám chrání zdraví a nejspíš i zpomalují proces stárnutí. Kromě toho pomáhají v boji s nadváhou. Mnohé rostlinné látky jako kurkumin žlutého kořene kurkumy nebo speciální substance v olivovém oleji i omega-3 mastné kyseliny působí protizánětlivě. 

DALŠÍ KNIHY